Merhaba arkadaşlar;
Yarıyıl tatilini fırsat bilerek havalarında güzel gitmesiyle birlikte temin etmiş olduğum malzemelerle imkanlar dahilinde aracımın ulaşabildiğim yerlerine ses yalıtımı uygulaması yaptım. İşlem için BTM Bitüself ses yalıtım bantı (15cm x 10 metre) ve 1×1 metre 10mm firex yanmaz akustik sünger satın aldım. Bituself bantı n11.com üzerinden, firex süngeri ise Tekzen’den temin ettim.
İşleme bagaj içinden başladım. Yerli üretim Megane 3 lerde yedek lastik aracın dışında olduğu için bagaj zemini düz ve işlem yapmaya müsait durumda. Bitüself bantı bagaj zeminine dikey olarak aralıklarla yapıştırdım. Yapıştmadan önce bant altındaki koruyucu jelatini söküp bir saç kurutma makinası yardımı ile bir miktar ısıtarak ziftimsi siyah maddeyi yumuşatarak daha güzel yapışmasını sağlıyoruz.
Sonraki aşamada firex ses yalıtım süngerini zemine uygun kesip bagaj zeminine seriyoruz.
Bagajı tamamladıktan sonra sağ ön yolcu bölümünün tabanına başladım. Burası için öncelikle torpido gözünü sökmek gerekiyor. Sonrasında kapı eşiğinde bulunan plastik parçaları ve orta konsolun devamında ayak hizasındaki plastik parçaları çekerek çıkarıyoruz. Bu aşamadan sonra taban halısını tutup çekiyoruz ve koltuk hizasına kadar zemini açıyoruz. Ben aracın kendi yalıtım malzemesinin altına Bituself uyguladım ve onun üzerine de firex süngeri serdim. Süngeri koltuk altından başlayarak ön cam hizasına kadar serip yerleştirdim.
Ön yolcu bölümünü de bitirdikten sonra aracın A ve B sütunlarının içlerinede yaalıtım yaptım. A sütunu üzerindeki plastik malzemeyi çekerek çıkardım. Metal yüzeylere Bitüself uyguladım. Plastik parçanın içine ise uygun ölçüde firex sünger keserek yapıştırıp yerine taktım. Aynı uygulamayı B sütunu içerisinede yaptım.
Geldik kapılara. Kapılar biraz uğraştırıcı olduğu için en sona sakladım. İşleme sağ ön kapıdan başladım. Kapıyı sökmek için öncelik kapı yanlarında bulunan 3 adet vidayı CR-VT20 kodlu altıgen uçlu tornavida ile söküyoruz. Kapı üzerinde ayna hizasında bulunan üçgen parçayıda çıkartarak altındaki vidayı aynı uçla söküyoruz. Sonrasında kapı tutma kolunun üzerindeki gri renkli kaplamayı biraz kendimize doğru cekip çıkarttıyoruz. Tutma kolu altında bulunan vidayı ve kapı açma kolu içerisindeki vidayı CR-V4 kodlu tornavida ile söküyoruz. Tüm vidaları söktükten sonra kapı döşemesini kendimize doğru biraz sertçe çekerek plastik klipslerin ayrılmasını sağlıyoruz. Kapı açma kolu teli, cam açma düğmesi ve kapı içi aydınlatma ampülunun kablolarını sökerek kapı döşemesini tamamen ayırıyoruz.
Kapının dış sacına erişmek için beyaz renkli süngerimsi malzemeleri söküyoruz. Bu malzeme metale yapıştırılarak tutturulmuş vaziyette. Sağlam sökmek biraz zor temin etme imkanınız var ise işlem sonrasında yenisini yapıştırabilirsiniz. Ben boşlukları Bituself ile kapattım. Uygulama yapacağımız yüzeyleri tozdan ve kirden arındırmak için ulaşabildiğim her yeri nemli bir bez ile temizleyip kuruttum. Kapı dış sacının ulaşabildiğim her yerine Bituself uyguladım.
Kapının iç sacınada uygun yerlere parçalar halinde Bituself uyguladım. Bitüselfi iç sacın tamamına uygulama ihtiyacı hissetmedim çünki saca elinizde tıktık vurduğunuzda neresinden gürültü geldiğini anlıyorsunuz.
Son aşama olarak kapı döşemesinin içine firex süngeri keserek yapıştırıyoruz ve döşemeyi kapıya monte ederek işlemi bitiriyoruz.
Ses yalıtım uygulamam sonrasında kapılardan artık daha tok bir ses geliyor. A ve B sütunlarından gelen yol ve rüzgar sesleri kesildi. Araç zeminine yaptığım uygulama tek taraflı olduğu için motor sesine pek bir faydası olmadı çünki motor sesi sürücü bölümünden daha çok geliyor. İşlem sonrasında 1000 km yolculuk yaptım kapı bölgelerinden gelen seslerin kesildiğini söyleyebilirim. Kapılardan gelen rüzgar sesleri ve sac esneme sesleri artık gelmiyor, ilk defa aracımda kendimi dışarı ile izole olmuş hissettim çünki yanımızdan geçen araçlardan kaynaklı içeri giren sesler kesildi. Yalıtımın bir diğer artısı ise ses akustiği üzerine oldu, hoparlör çevresinden gelen gürültülerde bu sayede filtrelenmiş oldu ve daha kaliteli müzik sesine kavuşmuş oldum. İlk fırsatta tavanada yalıtım yapmak istiyorum. Eğer gerçekleştirirsem buradan paylaşırım. Görüşmek üzere.
Merhaba ıyı aksamlar,
Dedıgınız gıbı 10mm sunger ıle aynı uygulamayı aracıma bende yaptım.Yalnız kapı dosemesını takarken bazı kenetlerı yerıne oturtamadım.
Oncesınde sızın uygulamanızı adım adım takıp ettım.Sormak ıstedığim sızde de aynı sekılde mi oldu?Ozellıkle kapıların dıs bolgesınde bıraz acıklık kaldı.
Merhaba,
Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadım, aracımdaki tüm klipsler tam oturmuş vaziyette.
Klipslerin uçlarını kontrol ediniz sökerken kırılmış yada aşınmış olabilirler.
Buğra bey sizinle iletişime geçmek istiyorum. Lütfen yardımcı olabilir misiniz ?
Teşekkür ederim.
Merhaba buğra hocam 2013 1.5 dci Edc touch paket aracım var. Bütün özelliklerini aktif ettirmek istiyorum. Ücreti karşılığında lütfen yardımcı olun nereye isterseniz getiririm aracı. Bana ulaşın ne olur hocam
05458910272
Oğur Varsak
Ümraniye/İstanbul
Merhaba Oğur Bey,
İlginiz için teşekkür ederim. Van’da ikamet ediyorum. Bu taraflara yolunuz düşerse yardımcı olabilirim.
hocam merhabalar,
acaba bu ses yalıtımı işlemi arka amortisörlerin çalışma sesinin kabinde azalmasına yardımcı oluyor mu? amortisörler sesli çalışıyor maalesef bu yüzden bagaj kısmına ve arka koltukların minder altlarına ses yalıtımı uygulamak istiyorum, ne dersiniz bu konuda fikriniz nedir? dış kısımdan tekerlek davlumbazlarına yalıtım yapmak için ziebart’tan fiyat aldım 700 lira dediler çok maliyetli geldi bana, bu yüzden kendim az maliyetle amortisör sesini azaltmak istiyorum, teşekkürler saygılar hocam..
Merhaba buğra bey sizi youtube kanalınızdanda takip ediyorum çok güzel işler çıkarıyosunuz teknik bilginizde yeterli işinizi fabrikasyon yapıyosunun bu konuda sizi takdir ediyoyum ses yalıtım konusunda bende bişeyler söylemek istiyorum bu zaman kadat hiç binek tarzı araç kullanmamış hep piç up mıtsubıshı l 200 navara vs gibi araçlarla haşır neşir olup ilk kez otomobil alınca özellikle yol sesi konusunda çok muzdarip oldum sonra bende aynen sizin yaptığınız gibi aracıma ses yalıtım yaptım yok ne fayda çok faydasını göremedim sonra daha üst segment bi oto aldım ondada aynı sorun haaa dedim demekki binek terzı araçlar böyle sebebi binek araçlarda şase ile araç kupası birleşik kupayla yani bi bütün süspansiyonda direk kupada monte olduğu için birde salıncak burçaları eski olduğu zaman titreşim direk araçta oluyo birde zaten araç yere yakın oldumu yol sesi baya bi fazla geliyo kulağa pic up araçlarda yol ile araç arası mesafe fazla ve bağımsız şase olması şese ile kupa arası ayrı bir kupa takozu olması ve süspansiyonun şaselere bağlı olmasında vantajıyla yol sesi yok sayılır bence binek araçlara yapılan ses yalıtım boşuboşuna zaman ve para kaybı…size iyi çalışmalar diliyorum işinizde başarılar kolay gelsin