Merhaba arkadaşlar;
Günümüzün pek çok otomobil modelinde kullanıcıların gözüne hoş gelen iç mekan aydınlatma çözümleri kullanılmaktadır. Eskiden kapı içlerinde ve tavanda bulunan klasik sarı renkli lambalar artık aracın farklı bölgelerinde farklı renk ve şekillerde karşımıza çıkmaya başladı. Bende kendi aracımda böyle bir çalışma yapmaya karar verdim. Bu çalışma ile aracımın vites arkası alanı, kart yuvası, çakmaklık(aksesuar prizi) aydınlatması ve aracın arka sırasında zemin aydınlatması yaptım. İşleme başlamadan önce malzemeleri sıralayayım;
4 adet geniş açı beyaz led. 1 adet step down voltaj regülatörü. 3 adet 82 ohm ve 1 adet 1 kohm direnç. Isıyla daralan makaron. Yeteri miktarda 18 Awg kablo. 2 adet 2 pinli otomotiv elektrik soketi. 4 adet kablo sondası.İşe ledleri hazırlamakla başlıyorum. Ledlerin uzun ömürlü olmalarını sağlamak amacıyla direnç bağlamamız gerekiyor. İlk3 sıra ledime 82 ohm dirençleri lehimliyorum.
Daha sonra olası bir kısa devre sorunu yaşamamak için ledlerimizin bacaklarını makaron ile izole ediyorum.
LED’lerimizi harici güç kaynağı ile test ettikten sonra Step Down voltaj regülatörüne lehimliyorum. Bu regülatörü LED’ler ve dirençlerin aşırı ısınıp çevresine zarar vermesini engellemek maksadı ile kullanıyorum. Ayrıca ileride o bölgede yapacağım diğer projelerim için benim 5 volt enerji kaynağımın temelini oluşturacaktır.
LED’lere zarar vermemek için regülatör üzerindeki POT ile lehimleme öncesi voltaj çıkış seviyesini ayarlamayı unutmayalım. Bu aşamada regülatörden çıkan kabloları bir miktar bez bant ile sabitleyip üzerine makaran geçiriyorum. Bu arada regülatörün güç girişine 2 pinli otomotiv soketini bağlıyorum. İleride yaşanabilecek muhtemel bir sorunda yada ışıktan vaz geçersek kolaylıkla sökebilmek için bu soketi kullanıyorum.
Devremiz montaja hazır. Daha önce arabamdan söktüğüm çerçeve üzerinde istediğim yerlere (çakmaklık, kart girişi, ve vites arkası alan) ledleri yerleştirip biraz sıcak silikon ile sabitledikten sonra bez bantla etraflarını kapatıyorum.
Aynı işlemi aracın arka tarafında yer alan aksesuar prizi ve havalandırma kanallarının bulunduğu plastik parçaya da uyguluyorum.
Harici parçalarla işim bittikten sonra aracım üzerindeki tadilat işlemlerine başlıyorum. Önceden hazırladığım güç soketlerini aracım üzerinde uygun kablolara sabitliyorum. Bu kabloları aracın çakmaklığına gelen Siyah (GND) 14 Awg ve Mavi(Park lambalarına bağlı, korumalı 12 Volt) kablolarına bağlıyorum. Bu bağlantı şekliyle park lambalarını veya farlarımızı açtığımız zaman iç aydınlatmalarımız devreye girecek.
Bağlantıları tamamladıktan sonra fazlalık kabloları konsol içerisine alıyorum ve çerçeveyi yerine oturtarak ambiyans aydınlatmamı test ediyorum.
Gördüğünüz gibi yeni ambiyans ışıkları araca ayrı bir hava kattı. Aracın kendine has beyaz rengi ile uyumlu olan bu çalışmam adeta aracın orijinalin de varmış gibi oldu. Sizde hangi marka aracınız olursa olsun bu işlemleri takip ederek güzel bir ambiyans aydınlatmasına sahip olabilirsiniz. İyi çalışmalar.
Hayal Gücü, bilgi ve beceri sizde mevcut, bunu kanıtlıyorsunuz.
Meganini seven birisi olarak
Yapmis oldugunuz hersey cok guzel aydinlatma izole sistemi yaptirmak isteyip yaptiramamak bu temizlik ve hassasiyette islem yapicak bir elektirikci bulmak cok zor
Merhaba hocam
Merhaba.
Buğra bey iyi günler
Aracım Fluence 2010 dijital olmayan katran ekranına kalan benzini göstergesini nasıl ekleyebilirim.
Dtt4all proğramının hangi ayarından katrana ekleyebilirim
Ekran görüntüsü atabilirseniz sevinirim
Saygılar
Merhaba,
Gösterge paneliniz baz versiyon mu, yani yakıt göstergesi LCD ekran içinde mi?
1k direnç nerede kullandınız.
Meraba ben oto elektrikciyim yaşımda 21 elektronige çok merakım sizide hayretle izliyorum çok basarilisiniz elektronigi öğrenmem için nerden başlamam gerek yardım edermisiz
Merhaba Yusuf,
Daha önce başka bir konu altına yazmış olduğunuz yoruma cevap vermiştim. maraz_bobo e-posta adresini belirtmişsiniz galiba aynı kişisiniz.
Merhaba bugra bey ben hazır dirençli Led aldım çakmaklıktaki ışık aparatının ayaklarına direk lehimleyerek baglantı yapsam problem olurum çok fazla anlamam heves ettim.
Merhaba,
Çakmaklık aydınlatma lambası bacaklarına direkt lehimleyebilirsiniz. Bende bu şekilde bağlantı yaptım.
Elektriği aldığınız hattan kaç amper çekebiliriz acaba?
Merhaba, bu hat aracın park lambaları hattına bağlı. Kablo kesiti 4-5 amperi kaldırabilir fakat yüksek akımda UPC ünitesinin nasıl tepki vereceğini bilemiyorum.
Merhaba Megane 1 2002 model aracım var. Gösterge ekranındaki 4 adet SMD LED patlak. Ledlere gelen elektrik 6 volt. Ama SMD ledler 3 volt. Siz SMD ledleri 3 volt mu taktınız. İnternetten araştırdım 3528 SMD LED oluyor. Bu konuda bilginiz var mı. Teşekkürler
Merhaba, ölçtüğünüz 6v gerilim sizi yanıltmasın. Gösterge panellerinde LED’ler PWM yöntemiyle akım sınırlaması yapılarak sürülmektedir. Standart 3528(1210) kılıfta SMD LED’leri sorunsuz kullanabilirsiniz.
Çok teşekkürler. Orijinal kadran rengi kızıl renk. Zannedersem amber diye geçiyor. Bulamazsam beyaz yapsam iyi olur mu sizce
Ailemin kullandığı Megane 2 araçta amber rengi beyaz ile değiştirdim. Sonuçtan gayet memnunuz : https://www.youtube.com/watch?v=nCxJFGClJhY
hocam merhaba daha önce yazmıştım.2002 Megane 1 aracım var. Sol ve orta gösterge ledlerim çalışmıyor. Kadranı söktüm ve ledlerim çalıştığını anladım. Ancak en soldaki yukarıdan 1-2 ve 3. Ledlerim çalışmadığını fark ettim. Acaba bu ledlerim bozuk olması gösterge aydınlatma ledlerini etkiler mi. Bir de iki tip LED var bir tanesi 3528 LED. Ancak diğer Küçük olan LED modeli nedir. Teşekkürler
Merhaba, Megane 1’in gösterge panelinde kullanılan LED’ler hakkında bilgi sahibi değilim fakat Renault’un genel mantığına göre yorum yapacak olursak 1206 kılıfta LED kullanmışlardır.
Panel üzerinde bazı LED’ler seri bağlıdır, içlerinden birisi arıza yaparsa geri kalanlar da yanmazlar. Hattı inceleyip hangi LED’lerin ilintili olduğunu tespit etmek gerekir.
Hocam merhaba öncelikle bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Megane 1 kadran üzerinde yanmayan 3 tane LED vardı. Bu ledleri sipariş ettim. Eski ledleri söktüm. Ancak bu ledleri bozuk olmadığını farkettim. Ledlere entegreden dökünce elektrik verdiğimde yanıyor. Entegreye lehimlediğimde yanmıyor. Sizce arıza nerede olabilir. İkamet ettiğim yerde Bununla ilgili bir kilometreciye gittim. Adam beni yolmaya kalktı. Normal elektronikçi ler bu işten anlamaz mı. Teşekkürler
megane 3 2012 aracıma obd2 cihazını ddt4all programı ile bağlandığımda airbeg beynini görmüyor..airbag beyni sökülmüş mü nasıl anlarım
Otomatik tarama haricinde manuel olarak üniteyi seçip bağlanmayı deneyin. Eğer sorun devam ederse Airbag ünitesi ön iki koltuğun arasında, el freninin hemen arkasında, zemin döşemesinin altında bulunuyor. Fiziksel olarak kontrol edebilirsiniz.
Bugra bey manuel bağlanmayı denedim fiziki olarak dediğiniz yere bakayım..Alırken özellikle airbagleri Ekspertiz de kontrol ettirmiştim sorun yok demişlerdi ama…